Με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης, το Σταυρό των Αγίων Αποστόλων Παύλου των Εθνών και Τίτου ιδρυτή της Εκκλησίας της Κρήτης, τιμήθηκε η Αμαριώτισσα καθηγήτρια κα. Μαρία Καναβά. Η διάκριση ήρθε μετά από την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησιάς της Κρήτης, με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας της, στο πλαίσιο του Amari green festival 2019, με τίτλο “Η λατρεία των Αγίων στην τοπική Εκκλησία της Επαρχίας Αμαρίου. Εκκλησιαστικοί θησαυροί”.
Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε κατά την Θεία λειτουργία των Ταξιαρχών την προηγούμενη εβδομάδα, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων, στη Σχολή Ασωμάτων, όπου και είχε γίνει η παρουσίαση της έρευνας τον Ιούλιο.
Η έρευνα ξεδιπλώνει ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της τοπικής Εκκλησίας της Επαρχίας Αμαρίου, φωτίζοντας τη σημασία της λατρείας των Αγίων στη ζωή των κατοίκων, μέσα από τις πανηγύρεις των χωριών, τη σημαντικότητα των εκκλησιαστικών κειμηλίων και των υπολοίπων θησαυρών, προκειμένου να τονωθεί το θρησκευτικό αίσθημα αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά, στο ακέραιο, στις επόμενες γενιές.
Η Μαρία Καναβά, κόρη του ιερέα πατήρ Γεωργίου Καναβά από το Μέρωνα και της Χρυσούλας Ιερωνιμάκη από την Παντάνασσα, τέλειωσε το τμήμα Κλασσικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μετεκπαιδεύτηκε στη Σορβόννη ως υπότροφος του ελληνικού κράτους, όπου και απέκτησε Master Βυζαντινολογίας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παν/μιου της Σορβόννης και ετοιμάζει τη διδακτορική της διατριβή στην Αγιολογία και συγκεκριμένα στα Μαρτύρια των Αγίων.
Ο Μητροπολίτης κ.κ. Ειρηναίος κατά την τελετή τόνισε: «Η Μαρία Καναβά σε αυτούς τους δύσκολους χρόνους που ζούμε, με ποικιλότροπες ιδέες περί της πίστεως αλλά και της ορθοδοξίας με το έργο της αλλά και με τις συνεχείς διαστάσεις της έρευνας της τέθηκε αντίθετη στις αρνήσεις αυτές που επιβεβαιώνουν την αλήθεια και τη μεγαλοπρέπεια της ορθοδόξου πίστεώς μας, η οποία αποδεικνύεται με τους υπέροχους αυτούς φακέλους με τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς για να φανεί ότι η Εκκλησία μας είναι ολόκληρη ένα αιώνιο θησαυροφυλάκιο με τη δύναμη της πίστης αλλά και της δόξας των Μαρτύρων.
Είναι άλλωστε αντιληπτό ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι Άγιες προσωπικότητες δε θα είχαμε αυτούς τους μεγάλους και αιώνιους θησαυρούς που μεταξύ άλλων παραγάγουν τον πολιτισμό και τις μεγάλες αρετές του γένους μας. Έχοντας υπόψη μας, αγαπητοί μου αδελφοί, όλα τα παραπάνω, η τοπική μας εκκλησία δι’ ημων αποδίδει στην πιστή και ενάρετη Μαρία την ανώτατη τιμή και την Αποστολική ευλογία, τον Τίμιο Σταυρό των Αποστόλων Παύλου των Εθνών και Τίτου Ά Επισκόπου Κρήτης σήμερα εορτή των ενδόξων Αρχαγγέλων στην Ιερά αυτή Μονή επειδή στο χώρο αυτό εκείνη παρουσίασε το πολύτιμο έργο της και ευχόμεθα αλλά και αναμένομεν κι άλλες αποκαλύψεις από την επιθυμία της την αφανή και να αναδεικνύει ακόμα θησαυρούς της πίστης μας αλλά και της Εκκλησίας μας στην περιοχή μας».
Η ερευνήτρια κα. Μαρία Καναβά στην ομιλία της τόνισε: «Με αξίωσε ο Θεός να γίνω μητέρα και εκπαιδευτικός. Ευλογημένος ο άνθρωπος φέρων τούτα τα δύο χαρίσματα στη ζωή του αφού στην ουσία καλείται να γίνει ηθο-ποιός. Να ποιεί, δηλαδή να διαμορφώνει, ήθη δηλαδή χαρακτήρες, να διαπλάθει ανθρώπους, να χτίζει ψυχές. Να αισθάνεται βαριά την ευθύνη μέσα του πως «εἴμαστε εἰς τὸ ἡμεῖς καὶ ὄχι εἰς τὸ ἐγώ», κι αυτήν να σπείρει στην tabula rasa ψυχή των παιδιών του. Να εγγράψει με τα πιο φωτεινά γράμματα σε αυτήν πως «το μεγαλείο δε μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα».
Η εποχή μας, λένε, πάσχει από κρίση αξιών και πως έχουμε χάσει την ταυτότητά μας ως άνθρωποι. Εύκολη η αναγωγή στο συμπέρασμα αλλά δυσεπίτευκτη η γενεσιουργός αιτία. Τα θεμέλια της ανθρωπιάς χτίζονται με βάσεις ορθής παιδείας. Η παιδεία ήταν και θα είναι ο θεμελιώδης θεσμός πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί και θα ακεραιωθεί η προσωπικότητα του ανθρώπου. Η παιδεία είναι το μόνο μέσο που βοηθά τον άνθρωπο να εκδηλώσει το θεϊκό στοιχείο που κρύβει μέσα του. Η παιδεία, τέλος, είναι αυτή που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση του μέτρου και διά τούτο δεν απαξιώνει τον κτήτορά της αλλά ανυψώνει όσο περισσότερο γίνεται το φρόνημα και τη σκέψη του. Αυτήν οφείλουμε να προστατεύσουμε και αυτήν να παραδώσουμε καθαρή κι ακέρια στα παιδιά μας».
Η Ομάδα έργου του Amari Green Festival συγχαίρει θερμά την κα. Καναβά για αυτή την έξοχη διάκριση και μένει σταθερά πιστή στο στόχο της για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμαρίου.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί ξανά στο Ρέθυμνο σε κεντρική εκδήλωση στις αρχές του έτους.