Τι είναι η νέα γρίπη;
Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Με ποιον τρόπο μεταδίδεται η γρίπη;
Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παραμένει ζωντανός στην ατμόσφαιρα αρκετές ώρες και εισέρχεται στον οργανισμό μέσω των βλεννογόνων (μύτη, στόμα, μάτια). Μεταδίδεται απευθείας από τον ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται χωρίς προφύλαξη, μέσω των σταγονιδίων που εκλύονται στον αέρα, ή έμμεσα, όταν δηλαδή κάποιος ακουμπήσει σκληρές επιφάνειες (πόμολα, διακόπτες, βρύσες, τηλέφωνα κτλ) στις οποίες έχουν επικαθίσει μολυσμένα σταγονίδια και στη συνέχεια αγγίξει το πρόσωπο του.
Ποια είναι τα συμπτώματα όσων νοσούν από γρίπη;
Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:
-
- πυρετό,
- ρίγη,
- δύσπνοια,
- καταρροή,
- βήχα,
- πονόλαιμο,
- κόπωση,
- πονοκέφαλο,
- ζάλη,
- σύγχυση,
- πόνο στους μυς
- ή σπανιότερα διάρροια και εμετούς
Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού;
Σε γενικές γραμμές κανείς δεν έχει ανοσία απέναντι του και καθένας μας μπορεί να νοσήσει. Όμως, πιο ευπαθείς ομάδες θεωρούνται τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, όσοι έχουν στο ιστορικό τους κάποιο αναπνευστικό νόσημα, οι παχύσαρκοι, οι έγκυες, όσοι έχουν χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι σε χώρους υγείας.
Τι μπορώ να κάνω για να προφυλαχθώ και να προφυλάξω και τους άλλους από τη νέα γρίπη;
-
- Αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άτομα που νοσούν, το συνωστισμό και τις χειραψίες.
- Φτερνιζόμαστε ή βήχουμε σε χαρτομάντιλο, στον άγκωνα μας ή στο μανίκι μας, αλλά ποτέ στα χέρια μας.
- Πετάμε αμέσως το χαρτομάντιλο μέσα σε πλαστικό σακουλάκι.
- Δεν ακουμπάμε μύτη, στόμα, μάτια και πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιούμε οινόπνευμα. Τα υγρά απολυμαντικά μαντηλάκια είναι το ίδιο αποτελεσματικά.
- Αποφεύγουμε το κάπνισμα και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας με σωστή διατροφή και ύπνο.
- Αερίζουμε τακτικά τους εσωτερικούς χώρους και απολυμαίνουμε τις σκληρές επιφάνειες με χλωρίνη
Τι να κάνω για να αντιμετωπίσω τη γρίπη σε περίπτωση που μολυνθώ;
Εάν νοσούμε ή νιώθουμε ότι έχουμε τα πρώτα συμπτώματα, δεν πηγαίνουμε σε δημόσιους χώρους, σε νοσοκομείο ή ιατρείο για να μη μεταδώσουμε σε άλλους τον ιό. Μένουμε σπίτι κι επικοινωνούμε με το γιατρό μας και προσπαθούμε να περιοριστούμε σε ένα δωμάτιο για να μη νοσήσουν οι συγκάτοικοι μας.
Πότε είναι ασφαλές να έρθω σε επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί;
Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τη γρίπη, μπορεί να μεταδώσει τον ιό 24 ώρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όντας ήδη φορέας, ως και 7 μέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Από τη στιγμή που θα εκτεθούμε στον ιό μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μπορεί να μεσολαβήσουν από 1 ως 7 μέρες.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης από τη γρίπη;
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου και στη μείωση των απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Αυτό πάντα σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, την απομόνωση των πασχόντων και την αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Είναι απαραίτητο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και για τον πνευμονιόκοκκο;
Η γρίπη είναι νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Γι’ αυτό άτομα π.χ. που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), καρδιοπάθειες, με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και άτομα άνω των 60 ετών, θα πρέπει να εμβολιαστούν.
Μπορεί η γρίπη να συνυπάρξει με τον Covid-19;
Στην προσεχή περίοδο γρίπης 2021-2022, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV2, που προκαλεί τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19). Έτσι απαιτείται πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με στόχο τη μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.