Άρθρο του Σταύρου Φωτάκη 

 

Συχνά καταφεύγω σε γραπτά κείμενα-ντοκουμέντα αξιόλογων ερευνητών-ιστορικών και μάλιστα εφόσον  καταγράφουνε ιστορικά γεγονότα κοντά στην ηλικία τους. Αυτές τις καταγραφές-ντοκουμέντα οφείλομε να επικαλούμαστε, σε ό, τι γράφομε και ό, τι λέμε σήμερα και όχι αόριστα στα «μού ‘πανε» ή «το λέγανε», προπαντός για ιστορικά γεγονότα του μακρινού παρελθόντος. Ένα τέθιο κείμενο δ

ανείστηκα από το βιβλίο «Ιστορικά Σημειώματα», που εκδόθηκε στο Ρέθυμνο το έτος 1926 του αείμνηστου Αμαριώτη Γιατρού και πολιτικού Γεωργίου Ανδρεδάκη (Αντρεδή), που γεννήθηκε το έτος 1860 στο Φουρφουρά Αμαρίου και το επισυνάπτω παρακάτω (σελίδες 60-61). Πιστεύω πως περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία και αξίζει να διαβαστεί. Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι αναφέρεται σε γεγονός που συνέβη στον τόπο μας, την τέως Επαρχία Αμαρίου, στην αρχή της Επανάστασης του 1821, δηλαδή πριν από διακόσια χρόνια. Είναι γνωστό εξάλλου ότι, πολλά επαναστατικά γεγονότα συμβήκανε αμέσως με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην περιοχή του Αμαρίου, για τα οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενα γραφτά μου.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο,  στην αρχή της επανάστασης του 1821 Τούρκοι Ηρακλειώτες πήγανε στα Σφακιά, δώσανε μάχη, αλλά αποτύχανε και θελήσανε να επιστρέψουνε στο Ηράκλειο, μέσω της κοιλάδας του Αμαρίου. Οι ηρωϊκοί Αμαριώτες τους αναγνωρίσανε, τους καταδιώξανε, με τη συμμετοχή πολεμιστών από όλα τα χωριά και οι λιγοστοί που γλυτώσανε, καταφέρανε κρυπτόμενοι και με δυσκολία να γυρίσουνε στο Ηράκλειο, διηγούμενοι την πανωλεθρία που πάθανε στην περιοχή του Αμαρίου. Ο αείμνηστος Ανδρεδάκης, εκφράζει την πικρία του γιατί ο ιστορικός Ψιλάκης, αν και γνώριζε το γεγονός, δεν αναφέρει τίποτα για την πανωλεθρία των Τούρκων Ηρακλειωτών στο Αμάρι.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο επισυναπτόμενο κείμενο :